07 november 2014

HOE KUNNEN WE MET EMOTIES OMGAAN?

Enorme patatten.
Regelrechte beledigingen.
Een gebroken hart.

… hoe kunnen we met emoties omgaan?


‘Wij hebben gevoelens, maar meer nog hebben de gevoelens ons’, sprak de Vlaamse filosoof Antoon Vloemans. En inderdaad: ze grijpen ons bij de keel, laten ons de vreemdste dingen doen, houden ons uit onze slaap, verstoren onze concentratie. Nee, met emoties omgaan is niet altijd makkelijk. Gelukkig reikt de wetenschap ons een helpende hand toe.
Psychologen aan de KU Leuven hebben ontdekt hoelang emoties duren. Hoe groter de impact van een gebeurtenis, hoe meer we die herkauwen, hoe langer we de emotie voelen. Verdriet duurt het langst: 5 dagen. Boosheid kan enkele seconden tot meerdere uren in beslag nemen.  Ontroering voelen we tot  tweeënhalf uur na de feiten. Medelijden zijn we na een uur al kwijt. Schaamte, walging en angst nemen minder dan een uur in beslag. Verveling,  irritatie of een kleine schok zijn na een half uur al weggeëbd. En kleine ergernissen verdwijnen snel, net als dankbaarheid.
‘Ook dit zal overgaan’, luidt een gezegde. Nu weet u dus ook exact wanneer. U hoeft het alleen maar uit te zweten. Als in de sauna, met één oog op het zandlopertje en één op de deur.

Seksistisch heerschap
Niet alleen bij zelfrelativering komt deze kennis van pas. Ook bij sociale contacten. U hoeft niet langer op uw tenen te lopen, u uit te putten in diplomatie. Nee, u kunt eindelijk doen en laten waar u zin in heeft. Zonder schuldgevoelens of hinder omdat iemand u met uw daden confronteert.
Neem nu het beëindigen van een relatie. In plaats van een emotioneel mijnenveld te betreden, kunt u samen met uw toekomstige ex de dag waarop hij/zij er weer om zal lachen, op de kalender aankruisen. Geen gedoe, heerlijk praktisch.
Of neem het mysterieuze heerschap dat Annemie Struyf het leven zuur maakt. In het Radio 1-programma Hautekiet, dat woensdag in het teken van seksisme stond, verklaarde zij regelmatig benaderd te worden door een bekende man uit het mediawereldje.  Zijn naam wilde Struyf niet noemen. Maar hij zou haar telkens aanspreken met ‘Maar Annemie, gij op uw leeftijd en gij die niet van de mooiste zijt en met zo een rare stem. Dat gij nog altijd op het scherm verschijnt, dat kan ik niet geloven.’  Mogelijk waren het de woorden van Hautekiet zelf en hoopte Struyf hem zo iets duidelijk te maken. Hoe dan ook, als deze ‘onbekende bekende’ daar voortaan aan toevoegt dat haar plots opkomende, energievretende woede over enkele seconden al weer over kan zijn, op voorwaarde dat zij niet herkauwt (‘Figuurlijk, Annemie, figuurlijk, ik weet wel dat ge geen rund zijt, met zo’n stem kunt ge niet loeien’), dan zal zij zich ongetwijfeld minder opwinden. Niet meer naar de radio bellen maar rustig antwoorden:  ‘Amaaai!  Da’s waar! Merci, Jan. Dan ga ik nu iets plezant doen.’  
Enorme patat
Het moge ook een tip zijn voor De Lau, die wellicht deze gazet leest terwijl ‘zijn Roos’ hun beider danspassen instudeert voor Dansdate. U weet wel, dat VTM-programma vol dansende bekende koppels, waarin zij afgelopen vrijdag partnergeweld op muziek brachten: hun moderne choreografie bestond uit elkaar als zombies achterna lopen en door mekaar schudden. Het resultaat viel niet in de smaak bij jurylid Min Hee Bervoets, die vond dat er te weinig was gerepeteerd en échte gevoelens ontbraken. ‘We hebben getracht er al onze emoties in te steken’, reageerde De Lau achteraf. ‘Als je daar dan op afgerekend wordt, is dat hard.’  En voor wie er aan mocht twijfelen: De Lau heeft inmiddels wel degelijk emoties. Na de show beweerde hij samen met Roos een ‘enorme patat’ te hebben gekregen. Ik belde voor hen naar de KU Leuven maar daar kon niemand mij vertellen hoe lang een enorme patat duurt. Ik werd zelfs doorverwezen naar Jeroen Meus. Maar toen was het uur om en mijn medelijden op. Nu, vermoedelijk valt zo’n mentale oplawaai onder de noemer ‘verdriet‘ en zullen Laurens en Roos dat vijf dagen gevoeld hebben. Helaas zijn we nu zeven dagen verder en moeten ze vanavond live het scherm op. Straks zegt Min Hee wéér dat er te weinig gevoel inzit. Ik ruik een vicieuze cirkel. Best vervelend voor De Lau en zijn Roos. Anderzijds duurt irritatie maar een half uur. En voor de kijkers: verveling ook.

PRIKBORD

Hartverwarmend
John Lewis, een Britse keten van exclusieve warenhuizen die bekend staat om zijn magische kerstreclames, laat dit najaar het hartverwarmende verhaal van een jongetje en zijn pinguïn op ons los. Voor het filmpje – dat 1 miljoen pond koste- werd CGI-technologie gebruikt om de pinguin zo realistisch mogelijk te laten lijken.

Stukjes internet
Het album
Thru You Too van Kutiman,  bestaat louter uit mash-ups van verschillende Youtube filmpjes. Het resultaat (ook op Youtube) is een collage van amateurs –kleine kinderen tot verlopen rockers- die in alle eenzaamheid achter hun computer kropen om hun kunsten aan het publiek te tonen. Nu maken ze alsnog deel uit van een groter geheel. Wonderlijke beelden. 
http://www.youtube.com/watch?v=WoHxoz_0ykI
Facebloed
Brrr. Criminologen aan de Birmingham City University hebben Facebook-moorden onderzocht. Blijkt dat er op Facebook 6 types moordenaars ronddwalen. De ‘reageerder’ valt  aan na een online post. De ‘informant’ deelt online wat hij van plan is. De ‘antagonist’ maakt ruzie op Facebook die uitmondt in geweld. De ‘fantast’ gebruikt het medium om zijn fantasieën in stand te houden en zal die met geweld beschermen.  Het ‘roofdier’ zoekt slachtoffers met een fake account. En de ‘bedrieger’ post berichten in andermans naam, bijvoorbeeld alsof het slachtoffer nog leeft. U bent gewaarschuwd…

Citaat van de week
‘Maar iemand die geen ene ruk wil doen: daar word ik boos om. Kom effe met je luie reet uit de zetel. Iedereen die zijn best doet ergens te komen, heeft mijn zegen.’  Het zijn de woorden van pornoactrice Bobbi Eden en die mag u blijkbaar heel letterlijk eh… nemen. (En dan ga ik nu ergens komen.)


(Verschenen in Het Nieuwsblad op 07/11/2014)